Planteleksikon
Alt fra A til Å. Eller bedre: fra Achillea millefolium til Vitex agnus-castus.
Prøv Berit Nordstrands nydelige oppskrift på fermentert ketchup med Molkosan, hentet fra TV 2-programmet Bra godt.
3 glass økologisk tomatpurè
0.5 dl økologisk lønnesirup
0.5 dl Molkosan
2 ss rå økologisk eplecidereddik
1 ss mineralsalt
1 ts allehånde
1 fedd hvitløk, finhakket
Steg 1
Bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt.
Steg 2
Ha ketchupen i et norgesglass med gummistrikk og lokk.
Steg 3
La stå i romtemperatur på kjøkkenbenken for fermentering og utvikling av melkesyre og syrlighet i 2-4 dager.
Steg 4
Smak etter 2 dager og kjenn om du liker syrligheten. Om du tåler mer syrlighet la den stå litt til. Pass på at den ikke overgjærer, da smaker den ikke godt lenger.
Steg 5
Ha ketchupen i små tette glass og lagre den i kjøleskap. Bruk den som ketchup på maten, som tomatsaus i pastaretter og i gryter og supper.
Alt fra A til Å. Eller bedre: fra Achillea millefolium til Vitex agnus-castus.
Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.