Planteleksikon
Alt fra A til Å. Eller bedre: fra Achillea millefolium til Vitex agnus-castus.
Munkepepper vant anseelse i kultisk sammenheng allerede i oldtiden. Atens kvinner, som deltok i den åtte dager lange fruktbarhetsfesten Thesmophorien til ære for gudinnen Demeter, pyntet seg med blomstene av denne planten og la bladene på sitt leie for å bevare egen kyskhet. I middelalderens klostre ble fruktene av busken brukt som erstatning for pepper til å undertrykke kjødets lyst (= anafrodisiakum), noe som navnet «munkepepper» også antyder. Munkene strødde agnene fra Agnus castus på sengeleiet sitt, og vanen med å bestrø veien til klosteret med Agnus-castus-blomster for novisene skal ha holdt seg i Italia like til i dag. Som legemiddel ble munkepepper tidligere brukt ved skader, ved underlivslidelser, vannsott, miltsott og leversott, og som emmenagogum, karminativum og galaktagogum. Plantenavnet oppsto grunnet en rekke feiltolkninger. Hos Theophrast og Dioscurides heter busken Strauch ágonos, hvor a for «vei» og gonos for «avkom», og dette betyr «ufruktbar» betyr. Ordet ble i tidens løp satt i sammenheng med et helt annet begrep, agnós, som betyr «hellig, ren, kysk». Plinius benyttet beskrivelsen av planten det latinske ordet for «kysk», castitas. På grunn av en feiltolkning ble agnós til det latinske agnus som betyr «lam» og planten ble så oppført med et navn som betyr «kysk lam». Av dette oppsto det tyske «Keuschlamm». Den latinske betegnelsen vitex kommer fra vitilium, som betyr «flettverk». Enda i dag blir de seige, harde greinene brukt til flettede gjerder.
Munkepepper er en 3 til 5 meter høy busk eller tre med firkantede, lysebrune greiner som først er filtaktige. De 5–7-tallige, håndformede, delte bladene er enkle og motsatte. Planten danner små blåfiolette, rosafargede eller hvite blomster i tykke blomsterstander i enden av greinene. Fra disse utvikler det seg en liten, mørkebrun frukt, et steinbær med fire frø. Hele planten har en pepperaktig lukt og smak. Interessant er det at busken først blomster og gir frukt etter å ha vært gjennom en sommer med mangel på næring. På grunn av den sene blomstringen og den gode lukten er den godt likt som prydplante i Vesten. Blomstringstid er august til september.
Busken er utbredt i hele middelhavsområdet og i Asia til Nordvest-India. Den trives på elvebredder og i kyststrøk, hvor den danner tette bestander.
Fremstillingen av homøopatisk grunntinktur gjøres i overensstemmelse med den aktuelle homøopatiske legemiddelboken HAB (Homöopathisches Arzneibuch). Det er modne, tørkede frukter fra Vitex agnus-castus som brukes. Den homøopatiske dillusjonen gjøres ved å riste for hånd.
Alt fra A til Å. Eller bedre: fra Achillea millefolium til Vitex agnus-castus.
Les den fascinerende historien om Sveits mest berømte naturopat og herbalist.